Space

Članak

10 zabluda o podnom grejanju - razbijamo sumnje

10 zabluda o podnom grejanju - razbijamo sumnje

Tokom godina su se pojavile mnoge zablude o podnom grejanju. U stvari, mnoga od ovih zabluda potiču iz neznanja ili dezinformacija i ne uključuju prave prednosti podnog grejanja. Vreme je da otklonite ove zablude i vidite kako moderna tehnologija podnog grejanja može promeniti vaš dom na bolje.


Ukratko:

  • Podno grejanje je zdravo i obezbeđuje optimalnu distribuciju temperature u prostoriji, promovišući udobnost i zdravlje stanara.
  • Može se uspešno koristiti u spavaćoj sobi i obezbeđuje miran san zahvaljujući svojoj sposobnosti da precizno kontroliše temperaturu.
  • Instalacija sistema podnog grejanja je jednostavna i brza zahvaljujući savremenim instalacionim rešenjima marke KAN-therm.
  • Upravljanje podnim grejanjem je jednostavno i intuitivno.
  • Instalacija podnog grejanja može izgledati skupo, ali dugoročne koristi i niži troškovi rada čine ga vrednom investicijom.
  • Sistemi podnog grejanja brzo reaguju na promene temperature zahvaljujući savremenoj automatizaciji.
  • KAN-therm površinski sistemi su pogodni za naknadnu ugradnju podnog ili zidnog grejanja u starijim zgradama.

Ne postoje samo zablude. Takođe naučite 7 najvažnijih činjenica o podnom grejanju.

Tokom godina su se razvile mnoge zablude, mitovi i jednostavni nesporazumi u vezi sa sistemima površinskog grejanja i hlađenja. Vredi ih objasniti i ispraviti. Mnoge široko rasprostranjene negativne kritike ne potiču od prirode same instalacije, već od pogrešnog dizajna, neuredne instalacije ili lošeg kvaliteta materijala. A razlog za zablude je ponekad jednostavno neznanje ili nedostatak poverenja u nove tehnologije.

Zabluda br.1: Podno grejanje je... nezdravo? To je ogromni nesporazum!

Među zabludama u vezi sa podnim grejanjem, jedna od najčešće ponavljanih odnosi se na njegov uticaj na zdravlje. U stvari, to je dokazano rešenje u domovima gde su toplina i udobnost stanara primarna briga.

Podno grejanje obezbeđuje idealnu raspodelu temperature koja zadovoljava ljudske fiziološke potrebe. Vrućina je najintenzivnija na nivou poda, gde je temperatura oko 24-28°C, a postepeno opada prema plafonu, dostižući oko 18-20°C u visini ljudskog trupa i glave. Ovakva raspodela temperature je optimalna za ljudsko telo i ne samo da pruža toplotnu udobnost, već i podržava dobrobit i zdravlje.

Roditelji sa malom decom će posebno ceniti ovo rešenje. Pod, koji služi kao očigledno igralište, postaje prijatniji na dodir zahvaljujući blago toplim površinama. Za malu decu i onu osetljivu na hladnoću, podno grejanje je odlično rešenje. Omogućava im da uživaju u toplini bez potrebe da se oblače slojevito.

I to nas dovodi do poante. Pravilno projektovano i postavljeno podno grejanje ne izaziva efekat „teške noge“, niti je štetno po zdravlje, naprotiv, obezbeđuje ujednačenu temperaturu, koja je najzdravija za ljudski organizam. Kao rezultat, podno grejanje ne samo da promoviše toplotnu udobnost, već i smanjuje mogućnost razvoja gljivica i buđi, što je posebno važno u prostorijama sa visokom vlažnošću, kao što su kupatila i kuhinje.

Ove činjenice razbijaju zabludu da su sistemi površinskog grejanja i hlađenja nezdravi. U stvari, to je jedno od najudobnijih i najzdravijih rešenja za grejanje doma.

Zabluda br. 2: Miran san? Podno grejanje se ne može koristiti u spavaćim sobama - to je glupost!

Ovo je još jedna zabluda koja nije potkrepljena realnošću. Podno grejanje u spavaćoj sobi znači miran i zdrav san, pod uslovom da se temperatura pravilno kontroliše. Zahvaljujući nedeljnim regulatorima i automatskoj kontroli, moguće je prilagoditi toplotu prostorije tačno individualnim potrebama domaćinstva, posebno noću. Snižavanjem temperature u unapred podešeno vreme možete stvoriti idealne uslove za odmor, bez rizika od pregrevanja, znojenja tokom spavanja ili suvog vazduha.

Podno grejanje - zimi greje, leti hladi

Naravno! U leto, podno grejanje se može prebaciti na režim hlađenja, tako da možete uživati u udobnim uslovima u spavaćoj sobi čak i u najtoplijim noćima. I sve to bez neprijatnog zvuka klima-uređaja i mučnih hladnih povetarca.

Važno je da se već 7 cm iznad poda temperatura vazduha izjednači sa temperaturom prostorije. Toplota se ravnomerno raspoređuje, bez izazivanja nelagodnosti ili osećaja previsoke temperature u prostoriji u kojoj se spava. Ovo je ključ zdravog i dubokog odmora u optimalnim uslovima, bez naglih promena u mikroklimi spavaće sobe, koje mogu narušiti mir u zagrljaju Morfeja.

Podno grejanje znači i viši nivo higijene u prostoriji koja se koristi za opuštanje. Sistem minimizira kretanje vazduha. Zahvaljujući tome, manje plutajuća prašina i alergeni iritiraju disajne puteve i izazivaju neugodnost noću.

Zabluda br. 3: Debeo tepih? Zaboravite na podno grejanje - nikako!

Razbijamo još jednu zabludu da podno grejanje isključuje upotrebu tepiha ili ćilima. Ovo je veliki nesporazum! U stvari, podno grejanje je u potpunosti kompatibilno sa raznim podnim oblogama, uključujući mekane tepihe koji dodaju toplinu i udobnost enterijeru.

Ključ za održavanje visoke efikasnosti površinskih sistema, čak i kada se koriste tepisi, je odabir pravih proizvoda posebno dizajniranih za ovu vrstu grejanja. Takvi tepisi su dizajnirani da prenose toplotu, tako da je moguće održavati optimalnu temperaturu prostorije bez žrtvovanja toplotnog komfora.

Naravno, treba uzeti u obzir da deblji slojevi tepiha mogu malo smanjiti efikasnost grejanja. Ali i za ovo postoji rešenje. To može biti, na primer, gušće postavljanje cevi ili dodatna upotreba zidnog ili plafonskog grejanja kako bi se podržalo oslobađanje toplote poda.

Korišćenje tepiha na grejanim podovima pomaže da se obezbedi dodatna toplotna izolacija i udobnost hodanja bosonog bez žrtvovanja prednosti toplog poda. Odabirom pravih materijala i pravilnim postavljanjem vašeg sistema grejanja tokom faza planiranja i ugradnje, možete uživati u lepoti i funkcionalnosti tepiha u vašem domu sa površinskim grejanjem i hlađenjem.

Nemojmo se zavaravati zabludama. Podno grejanje nudi visok stepen fleksibilnosti u dizajnu enterijera, omogućavajući vam da kreirate udobne, tople i elegantne prostore sa vašim omiljenim tepisima. Ovo takođe dokazuje da moderna tehnologija može ići ruku pod ruku sa tradicionalnim dizajnom enterijera.

Zabluda br. 4: Instaliranje sistema površinskog grejanja i hlađenja je teško - nije

Ove zablude se brzo razbijaju kada pogledate savremena i intuitivna rešenja koja nudi KAN. Instalacija ovih sistema nije samo brza, već i jednostavna. Iz tog razloga, površinsko grejanje i hlađenje postaju sve popularniji.

Odaberite KAN proizvode i uverite se da je podno grejanje jednostavno

Sa širokim spektrom cevi, izolacije i pričvršćivača, kao što su KAN-therm Tacker, Profil, Rail i TBS sistemi, instalacija se može prilagoditi bilo kojoj vrsti prostorija i potrebama korisnika. Pored toga, asortiman KAN-therm sistema uključuje rešenja za mokru i suvu instalaciju. Ovo obezbeđuje visok stepen fleksibilnosti i omogućava vam da koristite proizvode jednog proizvođača za mnoge projekte.

Takođe je važno napomenuti da izborom KAN-therm rešenja dobijate pristup čitavom nizu instalacionih elemenata. Ovo omogućava da se sistem slobodno montira i lako integriše u vodovodnu mrežu vašeg doma. Svi naši proizvodi su dizajnirani u smislu jednostavne i pouzdane instalacije u skladu sa očekivanjima korisnika.

Ključ za ovo nije samo napredna tehnologija, već i sve veći broj iskusnih mehaničara. Odgovaramo na potrebe savremene građevinske industrije pružajući graditeljima široku mrežu sertifikovanih profesionalaca. Zahvaljujući odgovarajućoj obuci, ovi profesionalci su spremni da rade sa najnovijim sistemima površinskog grejanja i hlađenja.

Zabluda br. 5: Rukovanje sistemom površinskog grejanja je teško i neintuitivno - u stvari, neverovatno je jednostavno

Da bismo otklonili ovu zabludu, dovoljno je napomenuti da površinsko grejanje (zidno, plafonsko i podno grejanje) ne zahteva komplikovano održavanje. Revizija opreme posle sezone je samo formalnost. Međutim, vredi detaljnije pogledati ovo pitanje.

U stvari, podno grejanje ne zahteva nikakvu intervenciju korisnika nakon puštanja u rad i početne kalibracije. Trenutno, sav teret rada pada na automatizaciju i daljinsko upravljanje. Senzori, inteligentni distributeri, programabilni kotlovi i toplotne pumpe uklanjaju sve muke stanara kada je u pitanju upravljanje opremom. U praksi, korisnik treba samo da podesi željenu temperaturu prostorije prema dobu dana, što može da uradi i preko mobilne aplikacije. Ne bi moglo biti jednostavnije od toga.

Zabluda br. 6: Ugradnja podnog grejanja je veoma skupo - ovo je pogrešna misao

Mišljenje da ugradnja podnog grejanja podrazumeva visoke troškove je jedna od najčešće ponavljanih zabluda. Realnost je mnogo optimističnija, posebno kada se uzme u obzir dugoročna korist i ukupni operativni troškovi instalacije.

Pre svega, treba naglasiti da ulaganje u visokokvalitetan površinski sistem ne mora da znači značajno finansijsko opterećenje. Troškovi nabavke i ugradnje proverenih sistema grejanja iznose samo 2% od ukupne vrednosti investicije u izgradnju. U poređenju sa potencijalnim gubicima koji nastaju izborom nekvalitetnih materijala - koji u slučaju kvara mogu dostići i do 70% vrednosti investicije - ovo je zaista mali iznos.

Podno grejanje znači dugoročnu uštedu

„Korišćenje elemenata sistema neodgovarajućeg kvaliteta, a u slučaju njihovog kvara, oštećenja izazvana vodom, odnosno vlaženje, sanacija konstrukcije, poda, zidova itd. njegova obnova može finansijski upropastiti investitora“ – upozorava Mariusz Choroszucha, direktor odeljenja za tehničku podršku KAN Grupe.

Prema njegovom mišljenju, ne vredi štedeti jer se trenutno investicioni troškovi ugradnje površinskog grejanja i hlađenja ne razlikuju mnogo od troškova alternativnih rešenja, kao što su radijatori.

Takođe je naglasio da prave uštede ne nastaju prilikom kupovine, već besprekornog i efikasnog rada sistema kroz decenijama. Podno grejanje, iako u početku može izgledati malo skuplje od konvencionalnih sistema grejanja, brzo će se isplatiti zbog manje potrošnje energije i ograničenih potreba za održavanjem ili ažuriranjem.

Obnovljivi izvori energije i sistemi površinskog grejanja i hlađenja - savršen duo

Računi za grejanje mogu se značajno smanjiti korišćenjem obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući tome, naknadni rad površinskog sistema može biti ne samo jeftiniji, već i ekološki prihvatljiviji.

Sa ove tačke gledišta, između ostalog se mora uzeti u obzir sledeće:

  • trajnost sistema. U slučaju marke KAN-therm, trajnost se može proceniti na više od 50 godina. Ovo je praktično ekvivalentno životnom veku cele zgrade;
  • 10-15% godišnja ušteda u troškovima energije, goriva ili goriva za kotlove;

Prema procenama, amortizacija investicionih troškova će nastupiti nakon dve godine rada objekta.

Iz tog razloga praksa ne opravdava zabludu o previsokim troškovima ugradnje površinskog grejanja i hlađenja. Dugoročno gledano, ovo je rešenje koje nije samo isplativo, već pruža veći komfor i smanjuje negativne efekte gradnje na životnu sredinu.Początek formularza

Zabluda br. 7: Podno grejanje nije pogodno za sve vrste zgrada - KAN-therm proizvodi su u suprotnosti sa tim

Uobičajeno je pogrešno mišljenje da podno grejanje nije pogodno za upotrebu u svim vrstama zgrada. Ovo je veliki nesporazum! KAN-therm podno grejanje dokazuje svoju svestranost nudeći idealno rešenje za male privatne kuće, velike poslovne zgrade, pa čak i fudbalske stadione.

U KAN-u imamo rešenje za svaku zgradu

Jedna od glavnih prednosti sistema površinskog grejanja je njihova svestranost. Zahvaljujući svom širokom asortimanu proizvoda, KAN-therm omogućava da se instalacija prilagodi specifičnostima svakog projekta. Bez obzira da li vam je potrebno podno, zidno ili plafonsko grejanje, sistemi kao što su KAN-therm Tacker, Profile, Rail i NET nude neophodne komponente za stvaranje efikasnog sistema distribucije toplote.

„Razvijali smo i promovisali modernu, prilagođenu korisniku i ekološki prihvatljivu opremu za površinsko grejanje već dugi niz godina“ – kaže Mariusz Choroszucha, direktor odeljenja za tehničku podršku KAN Grupe – „Našim poslovnim partnerima pružamo čitav niz međusobno kompatibilnih proizvoda . To uključuje distributere, ormare i elemente automatizacije. Zahvaljujući njima, investitor može prilagoditi sistem tačno svojim očekivanjima. Važno je da nudimo proizvode koji rade i za unutrašnje i za spoljašnje instalacije.

Sistemi grejanja za netipične projekte

Dostupnost različitih rešenja omogućava da se površinsko grejanje koristi u širokom spektru prostora i prostorija - od intimnih stanova, preko prostranih kuća, do velikih kancelarija ili hala. Površinsko grejanje takođe može biti savršeno rešenje za zgrade sa neobičnim zahtevima, kao što su drvene zgrade ili preuređena potkrovlja. Za takva mesta odgovara KAN-therm Wall koji se koristi za suvu gradnju.

Kao što vidite, zabluda ograničene upotrebe podnog grejanja se ne odražava u stvarnosti. Sistemi koje nudi KAN-therm dokazuju da se modernost može ugraditi u praktično svaki tip zgrade, pružajući udobnost, energetsku efikasnost i unutrašnju estetiku.

Zabluda br. 8: Podno grejanje može oštetiti drvene podove - sve zavisi od vrste drveta

Opšta zabrinutost da podno grejanje može negativno uticati na drvene obloge je sada zastarela. U stvari, ovaj sistem se može savršeno integrisati u drvene površine, ne samo da pruža toplinu i udobnost, već i čuva lepotu i izdržljivost prirodnih podova.

Zahvaljujući razvoju građevinskih materijala, površinski sistemi se lako mogu koristiti ne samo ispod tradicionalnih keramičkih pločica, već i ispod dasaka, brodskih podova i parketa. Ključ za harmoničnu kombinaciju podnog grejanja i prirodnih materijala leži u pravilnom izboru vrste i tehnologije ugradnje. Takođe je vredno razmisliti o upotrebi laminiranih ploča. Ovo rešenje je izmišljeno za upotrebu u podnom grejanju.

Ako sumnjate u korišćenje podnog grejanja zbog postojećeg parketa koji želite da zadržite, zidno grejanje može biti alternativno rešenje. Ovo je efikasan način da se obezbedi toplotna udobnost u stanu bez dodirivanja strukture i izgleda podne obloge.

Zabluda br. 9: Podno grejanje reaguje sporo i ne može brzo da zagreje prostoriju - zapravo reaguje odmah

Ova uobičajena zabluda se lako može razbiti, s obzirom na to da uopšte ne morate čekati toplotu. Zahvaljujući svojoj automatizaciji, sistemi podnog grejanja su u mogućnosti da brzo podese temperaturu u skladu sa vašim očekivanjima, čime garantuju udobnost i uštedu 24 sata dnevno.

U stvari, upravljanje temperaturom zgrada nikada nije bilo lakše. Moderno podno grejanje omogućava programiranje unapred. Lako možete podesiti sistem da počne da zagreva kuću pre nego što se probudite ili vratite kući sa posla. Sa nekoliko klikova na pametnom telefonu ili laptopu, možete da aktivirate grejanje i uživate u toplini poda kad god vam zatreba. A za potpunu udobnost, sve možete poveriti automatizaciji i zaboraviti na zadatke povezane sa kontrolom.

Daljinsko upravljanje grejanjem kuće

Savremena automatizacija grejanja, kao što je KAN-therm Smart, radi sa bežičnim senzorima i kontrolerima. Ovo omogućava lako i intuitivno upravljanje sa bilo kog mesta u svetu, sve dok imate pristup internetu. Sa aplikacijom razvijenom za ovu svrhu, kontrola temperature kod kuće je jednostavna, zgodna i prilagođena načinu života vaše porodice.

Dakle, savremena tehnologija otklanja zablude o sporom odzivu sistema podnog grejanja. Pouzdanost i efikasnost ovakvih sistema, kao i jednostavno rukovanje, čine ih idealnim rešenjem za sve one koji cene udobnost i savremenu kontrolu temperature u svojim domovima.

Zabluda br. 10: Podno grejanje je samo za novogradnje - u KAN-u za to imamo rešenje

KAN-ov asortiman uključuje dva površinska sistema koji se mogu koristiti iu starijim zgradama. Ovo su sledeće:

Prvi je namenjen za ugradnju podnog grejanja po suvoj tehnologiji, odnosno bez estriha. Može se koristiti u lakim drvenim objektima, ali i u podovima starih kuća, kako u prizemlju tako i na spratu. Ne opterećuje strukturu i ne smanjuje drastično visinu prostorije - film i podne ploče se mogu postaviti direktno na polistirenske ploče. Ovo omogućava modernizaciju starijih kuća i stanova u stambenim blokovima ili stambenim naseljima.

Ako struktura kuće iz nekog razloga ne dozvoljava ugradnju podnog sistema, onda bi upotreba sistema zidnog grejanja mogla biti održiva opcija. Sistem Wall smo dizajnirali za ovu svrhu. Pogodan je i za suvu tehnologiju, kao što su gipsane ploče, i za mokru tehnologiju, kao što su keramičke pločice.

Kao što vidite, stanovnici starijih kuća i stanova ne moraju da se odriču prednosti površinskog grejanja i hlađenja. Širok asortiman KAN-therm proizvoda takođe nudi rešenja prilagođena njihovim potrebama.

Najpopularniji članci na stranici

Postavke Kolačića

Mi koristimo kolačiće kako bismo pružali različite usluge, stalno ih poboljšavali, prikazivali oglase u skladu s vašim interesovanjima na našoj internet stranici i omogućavali funkcije društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za ispravno funkcionisanje naše internet stranice i za omogućavanje njenih funkcija. Na vaš zahtev koristimo i analitičke kolačiće kako bismo unapredili našu internet stranicu, kao i marketinške kolačiće za prikazivanje oglasa i sadržaja na našoj internet stranici. Saznajte više o kolačićima i njihovoj upotrebi.
Klikom na "Prihvati sve" dajete saglasnost za upotrebu svih kolačića. Klikom na "Prilagodi postavke kolačića" možete izabrati koje kolačiće prihvatate. U svakom trenutku možete promeniti postavke kolačića ili povući saglasnost.

Postavke Kolačića

Ovaj alat omogućava izbor i deaktivaciju različitih oznaka/praćenja/alatki za analizu korišćenih na ovoj internet stranici.