Space

Članak

Agro-klima uz KAN-therm sisteme

Agro-klima uz KAN-therm sisteme

KAN-therm sistem u zemljoradnji i stočarstvu

Stabilna i adekvatna temperatura je jedan od najznačajnijih faktora za efikasno stočarstvo i zemljoradnju. Idealno rešenje za regulisanje temperature na vašem gazdinstvu bila bi instalacija KAN-therm sistema površinskog grejanja i hlađenja. Predlažemo kako da iskoristite njegove prednosti.

Zašto je temperatura tako bitan element u razvoju biljaka i životinja? Zajedno sa vlažnošću vazduha, sunčevom svetlošću i uticajem vetra, ona stvara adekvatnu klimu za poljoprivredu. To je skup klimatskih faktora koji su optimalni za razvoj određene vrste. Na našoj geografskoj širini, održavanje stabilne i optimalne temperature u zemljoradnji i stočarstvu je jedan od najosnovnijih problema u uzgoju. Zbog toga, kolektori za grejanje i hlađenje za velike prostore se sve češće koriste na savremenim poljoprivrednim gazdinstvima i na mestima za obradu hrane. Kolektori napravljeni od polipropilena zajedno sa sistemima za površinsko grejanje pomoću bluePERT cevi mogu se naći, na primer, u staklenim baštama, živinarnicima i objektima za mlekarstvo.

Efikasnost i ušteda energije
Glavna prednost KAN-therm sistema za površinsko grejanje i hlađenje je to što se najveći deo toplote odnosno hladnoće prenosi putem zračenja. To olakšava održavanje takozvanog „indeksa hlađenja”. Dodatna prednost im je niska temperatura vode koja napaja ceo sistem (maksimalna ulazna temperatura vode za grejanje je 60 °C). To omogućava korišćenje ekološki prihvatljivih, nekonvencionalnih izvora toplote kao što su toplotne pumpe i kondenzacioni kotlovi na gas. Estetski kvaliteti površinskih sistema su takođe važni. Oni su nevidljivi i ne remete raspored i funkcionalnost prostorija. Takođe se označavaju kao „čisti” – zahvaljujući umanjenju konvekcijske struje, ne dolazi do kruženja i taloženja prašine.

Zašto je dobra ideja implementirati ga?

Upotreba sistema površinskog grejanja i hlađenja ima brojne prednosti u zemljoradnji i stočarstvu. Instalacija takvog sistema u staklenicima omogućava im da se koriste tokom skoro čitave godine, što dovodi do većih prinosa. Štaviše, ubrzava vegetaciju za do dve nedelje, što omogućava raniju žetvu.
Pogodna klima za poljoprivredu delotvorno pospešuje ravnomeran razvoj kako nadzemnih delova biljaka, tako i korenskog sistema. S druge strane, sve ovo igra ulogu u povećanju prinosa useva. Takođe ima pozitivan efekat na aktivaciju mikroorganizama u zemljištu, to jest bakterija i gljiva, koji su nužni za zemljoradnju.
Naposletku, instalacija površinskog grejanja i hlađenja omogućava regulisanje temperature tokom različitih stadijuma razvoja biljaka.

Takvi sistemi su takođe od velikog značaja u stočarskim objektima. Podno grejanje posredno pospešuje pravilan razvoj i umanjuje rizik od prehlada. Pogodni toplotni uslovi doprinose razvoju životinja, a pogotovo kvalitetu njihovog mesa, mleka i jaja. Upotreba površinskog grejanja garantuje da je temperatura poda podjednaka iz perspektive higijene životinja, što otklanja potrebu za steljom. To, na kraju krajeva, dovodi do boljih uslova rada za zaposlene u objektu.

Višefukcionalni sistem

Današnja visokospecijalizovana poljoprivreda zahteva moderne, energetski efikasne instalacije koje ispunjavaju državne i standarde EU, istovremeno omogućavajući visok stočarski prinos. Da li se KAN-therm sistem može koristiti za pravljenje bilo kakve, čak i najneobičnije instalacije? – Može!
KAN-therm sistem uključuje sve komponente, kao što su PERT, PEX i PERTAL cevi, razdelnici, kasete sa automatikom i izolaciju, koje su neophodne za efikasnu instalaciju i štedljiv sistem.

Primeri projekata koji koriste KAN-therm sisteme podnog grejanja su savremeni živinarnici u mestima Tomašov Mazovjecki i Bžozov Vjelki u Poljskoj, farma mlečnih grla u mestu Mgla, Belorusiji i prostorija za rukovanje sadnicama salate na Kosovu.

Najpopularniji članci na stranici

Postavke Kolačića

Mi koristimo kolačiće kako bismo pružali različite usluge, stalno ih poboljšavali, prikazivali oglase u skladu s vašim interesovanjima na našoj internet stranici i omogućavali funkcije društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za ispravno funkcionisanje naše internet stranice i za omogućavanje njenih funkcija. Na vaš zahtev koristimo i analitičke kolačiće kako bismo unapredili našu internet stranicu, kao i marketinške kolačiće za prikazivanje oglasa i sadržaja na našoj internet stranici. Saznajte više o kolačićima i njihovoj upotrebi.
Klikom na "Prihvati sve" dajete saglasnost za upotrebu svih kolačića. Klikom na "Prilagodi postavke kolačića" možete izabrati koje kolačiće prihvatate. U svakom trenutku možete promeniti postavke kolačića ili povući saglasnost.

Postavke Kolačića

Ovaj alat omogućava izbor i deaktivaciju različitih oznaka/praćenja/alatki za analizu korišćenih na ovoj internet stranici.