Space

Članak

Podno grejanje ili radijatorsko grejanje? Pronađite najbolje rešenje za Vaš dom!

Podno grejanje ili radijatorsko grejanje? Pronađite najbolje rešenje za Vaš dom!

Iako sistemi površinskog grejanja postaju sve popularniji, mnoga domaćinstva još uvek koriste tradicionalne radijatore. Naravno, suština obe vrste grejanja je obezbeđivanje toplotnog komfora korisnika. Ali po čemu se ipak razlikuju? Na šta treba obratiti pažnju pri izboru odgovarajućeg rešenja?

Ekonomičnost i efikasnost

Sistemi podnog grejanja spadaju u grupu sistema niskotemperaturnog grejanja. Šta to znači? Maksimalna temperatura protoka vode za grejanje je 55°C. Podno grejanje se može napajati direktno iz niskotemperaturnih toplotnih izvora kao što su toplotne pumpe ili gasni kondenzacioni kotlovi, što značajno smanjuje tekuće operativne troškove. Takođe, vredi obratiti pažnju na svestranost ovog načina grejanja. U slučaju površinskog grejanja, pomoću KAN-therm sistema može se izvesti čak i najkomplikovanija instalacija, a sve zahvaljujući širokom spektru prečnika cevi i instalacionih alata, kao i različitih izolacionih konstrukcija.
Dodatna prednost je to što obezbeđuje idealnu distribuciju temperature u unutrašnjosti, što znači da pod ravnomerno zrači toplotu po celoj površini i na taj način ima blagotvoran uticaj na opšti komfor korisnika. Takođe, vredi znati da ovaj način grejanja podrazumeva manje konvektivno kretanje vazduha, što smanjuje količinu prašine u prostoriji. Međutim, prilikom postavljanja podnog grejanja, svakako treba uzeti u obzir potencijalne prepreke emitovanja toplote, kao i nameštaj ili fiksne građevinske elemente.

Toplije (ili suviše toplo)

Koje su prednosti radijatorskog grejanja? Instalacija radijatora zahteva manje rada, a sistem postiže veću toplotnu efikasnost.

Temperatura protoka iznosi oko 60-80°C, a sam proces grejanja je kraći u odnosu na podno grejanje. Međutim, nepovoljna strana ovog sistema je što efikasnost grejanja u velikoj meri zavisi od dimenzije samog radijatora, dakle, što je veći radijator, to ga je teže postaviti u prostoriji.

Idealno rešenje je ako koristimo oba načina grejanja. To je izvodljivo i često korišćeno rešenje.

Najpopularniji članci na stranici

Postavke Kolačića

Mi koristimo kolačiće kako bismo pružali različite usluge, stalno ih poboljšavali, prikazivali oglase u skladu s vašim interesovanjima na našoj internet stranici i omogućavali funkcije društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za ispravno funkcionisanje naše internet stranice i za omogućavanje njenih funkcija. Na vaš zahtev koristimo i analitičke kolačiće kako bismo unapredili našu internet stranicu, kao i marketinške kolačiće za prikazivanje oglasa i sadržaja na našoj internet stranici. Saznajte više o kolačićima i njihovoj upotrebi.
Klikom na "Prihvati sve" dajete saglasnost za upotrebu svih kolačića. Klikom na "Prilagodi postavke kolačića" možete izabrati koje kolačiće prihvatate. U svakom trenutku možete promeniti postavke kolačića ili povući saglasnost.

Postavke Kolačića

Ovaj alat omogućava izbor i deaktivaciju različitih oznaka/praćenja/alatki za analizu korišćenih na ovoj internet stranici.