Space

Članak

Restauracija palate Sapijeha u Viljnusu: Barokni spomenik s KAN-therm sistemima

Restauracija palate Sapijeha u Viljnusu: Barokni spomenik s KAN-therm sistemima

Vilnjus je grad prepun istorijskih spomenika koji nisu baš očigledni, među kojima je i barokna palata kuće Sapijeha, sagrađena krajem 17. veka. Pošto je tokom proteklih vekova više puta menjala namenu i vlasnike, na kraju je propala. Zahvaljujući projektu restauracije palati je vraćen nekadašnji sjaj. KAN proizvodi i tehničko savetovanje dali su značajan doprinos ovoj rekonstrukciji.

Ukratko:

  • U Viljnusu je obnovljena barokna palata Sapijeha iz 17. veka i pretvorena u centar umetnosti i kulture.
  • Restauracija koja je počela 2018. godine, koštala je 12 miliona evra, a finansiranje je delimično finansirano iz fondova EU.
  • U okviru rekonstrukcije, ugrađeni su KAN-therm sistemi podnog grejanja i distribucije vode.
  • KAN je obezbedio materijale, tehničke konsultacije i opremu, i time je igrao vitalnu ulogu u projektu restauracije.

Da li želite da znate kako savremeni sistemi za instalaciju vode mogu da pomognu u ponovnom pronalaženju zgrada s istorijskim nasleđem? - S Pogledajte druge karakteristike nasleđa gde su ugrađeni naši proizvodi.

Obeležje nasleđa Vilnjusa sa novom namenom

Porodica Sapijeha sa grba Lisa nekada je bila najmoćnija u Velikoj kneževini Litvaniji. Najbolje godine ove plemićke porodice nastupile su krajem 17. veka. U to vreme Kazimjež Jan Sapijeha, sin Pavla Jana, sagradio je baroknu palatu u Vilnjus Antokolu. Rečeno je da je to bila rezidencija dostojna kraljeva.

Međutim, plemstvo nije u njoj dugo uživalo. 1697. godine, zgrada je završena, ali je postala žrtva litvanskog građanskog rata protiv kuće Sapijeha samo tri godine kasnije. Iako je obnovljena nakon građanskog rata, sudbina ovog nasleđa je i dalje bila problematična. Početkom 19. veka prodata je ruskom caru i pretvorena u bolnicu.

Novi administratori su u velikoj meri preuredili zgradu, i time nepovratno uništili većinu dekorativnih elemenata.

Zgrada je služila kao bolnica sve do početka Drugog svetskog rata. U jednom momentu, Palata je bila vojna ispostava, koja je na kraju postala tehnička škola za radio komunikacije u sovjetsko doba. Sve je to dovelo do postepenog uništavanja ovog zaboravljenog dragulja baroka.

Danas ovo nasleđe ima novu namenu. Radovi na restauraciji, renoviranju i rekonstrukciji, koji su trajali pet godina od 2018. godine, omogućili su da se palata Sapijeha transformiše u centar umetnosti i kulture. KAN-therm proizvodi su u tome igrali važnu ulogu.

Izazovi ugradnje instalacija

Radovi na ovoj zgradi poklopili su se sa padom građevinskih investicija. Prvobitno se mislilo da će za završetak projekta biti dovoljno 7,5 miliona evra. Na kraju je projekat narastao na 12 miliona evra kako je cena rada i materijala porasla. Na sreću, projekat je dobio sredstva iz EU.

Kao i u ovom slučaju, renoviranje obeležja istorijskog nasleđa uvek predstavlja izazov, za razliku od ovog slučaja. Bilo je potrebna ekipa stručnjaka, specijalista i najsavremeniji materijali da oronulu palatu dovedu do savremenih standarda uz očuvanje njene duše. Komunalije za palatu su trebale da se urade bez oštećenja fresaka, štukature ili ornamenata.

Istorijska fasada sa modernim interijerom

Da bi palata Sapijeha ispunila svoju kulturnu funkciju, vlasnici projekta su odlučili da sakriju moderna rešenja ispod obloga koja su specifična za ovu epohu. Zato je KAN-therm NET sistem površinskog grejanja i hlađenja postavljen ispod poliranog betonskog poda. Stabilna i izdržljiva izolaciona podloga i cevi za grejanje pričvršćene na čeličnu rešetku omogućile su da se izbegnu klasični radijatori, koji bi pokvarili izgled interijera.

Podno grejanje  u zgradama s istorijskim nasleđem, kao što je Palata ima još jednu prednost – olakšava održavanje ujednačene temperature interijera. Ovo doprinosi klimi interijera koja je bezbedna za završne obrade istorijske zgrade. Takođe pomaže da ukrasi ostanu čisti smanjujući konvektivnu cirkulaciju odnosno, uzdizanje prašine i prljavštine zbog toplog vazduha.

Ekonomski faktori su takođe bili važni u izboru rešenja. Podno grejanje će smanjiti troškove održavanja toplote u palati Sapijeha.

Sistem KAN-therm ultraPRESS služi za distribuciju vode za piće i domaćinstvo u obnovljenoj palati. Polaganje cevi od 63 mm u tako vrednoj zgradi predstavljao je izazov.

Na sreću, fleksibilnost materijala i širok izbor okova, kao i alata koji se lako koriste, uveliko su olakšali proces ugradnje.

Doprinos KAN-a restauraciji istorijskog obeležja koje je Sapijeha palata nije bio ograničen samo na materijale. Obezbedili smo projektovanje podnog i vodovodnog sistema, tehničke konsultacije i opremu koja je bila potrebna za instalaciju vodovoda.

Bili smo odgovorni za projektovanje podnih i vodovodnih sistema, tehničko savetovanje i opremu za instalaciju vodovoda.

„Ponosni smo što smo doprineli tako važnom projektu za Litvaniju“, zaključuje Modestas Zelvis, šef za  KAN-therm za baltičko i nordijsko tržište.

Najpopularniji članci na stranici

Postavke Kolačića

Mi koristimo kolačiće kako bismo pružali različite usluge, stalno ih poboljšavali, prikazivali oglase u skladu s vašim interesovanjima na našoj internet stranici i omogućavali funkcije društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za ispravno funkcionisanje naše internet stranice i za omogućavanje njenih funkcija. Na vaš zahtev koristimo i analitičke kolačiće kako bismo unapredili našu internet stranicu, kao i marketinške kolačiće za prikazivanje oglasa i sadržaja na našoj internet stranici. Saznajte više o kolačićima i njihovoj upotrebi.
Klikom na "Prihvati sve" dajete saglasnost za upotrebu svih kolačića. Klikom na "Prilagodi postavke kolačića" možete izabrati koje kolačiće prihvatate. U svakom trenutku možete promeniti postavke kolačića ili povući saglasnost.

Postavke Kolačića

Ovaj alat omogućava izbor i deaktivaciju različitih oznaka/praćenja/alatki za analizu korišćenih na ovoj internet stranici.