KAN-therm: Automatika Smart - Uvod
Main image. Main image. Main image. Main image.


Automatika Smart - Uvod

Suptilan i pametan – novi, bežični sustav podne automatizacije KAN-therm Smart

Ugodan i energetski učinkovit dom je cilj i san modernog planiranja obitelji i svih koji planiraju graditi ili modernizirati svoje domove i stanove. Način grijanja je jedan od najvažnijih faktora koji određuju troškove korištenja i osjećaj sigurnosti i udobnosti. Površinsko grijanja (pod ili zid) je optimalno rješenje kako bi se osigurali takvi zahtjevi. Međutim, kao i bilo koja druga vrsta grijanja i ovo zahtijeva odgovarajuće upravljanje sustavom grijanja. Precizni uređaji za regulaciju temperature u prostoriji, s jedne strane pružaju odgovarajuću toplinsku udobnost, i sa druge strane omogućuju značajne uštede energije. Podešavanje se može obaviti ručno ili u automatskom načinu rada, uz pomoć senzora, kontrolera i izvršnih elemenata.

Zahtjevi korisnika svakim danom su sve veći. Oni očekuju, ne samo pouzdanost i učinkovitost tih uređaja, nego i jednostavno rukovanje, mogućnost različitih konfiguracija, uključujući i daljinsku, putem mobilnih uređaja kao što su laptopi i smartphoni. Nije bez značaja i atraktivni, estetski izgled tih uređaja i mogućnost proširenja sustava u budućnosti.

Nudimo grijanje, ali i površinsko hlađenje sustava Kan-Therm u kom se nalazi niz modernih rješenja za upravljanje uređajima i automatsku kontrolu temperature. Svakako, ne može se propustiti, među njima su high-tech bežični uređaji koji komuniciraju putem radiovalova, što uveliko pojednostavljuje instalaciju kontrole grijanja i eliminira probleme i troškove povezane s distribucijom u zgradi i omogućava uštedu mnogih metara žice. Ovi uređaji su neophodni za opremanje postojeće automatizacije, kao i za modernizaciju postrojenja itd. 

Uređaji sustava System KAN-therm Smart su potpuno nova generacija ove skupine komponenti automatizacije, nudeći neviđene mogućnosti za rad i održavanje. Oni se koriste za bežični nadzor i kontrolu temperature i ostalih parametara sustava grijanja i hlađenja, koji stvaraju osjećaj udobnosti u prostorijama. Sustav također pruža niz naprednih dodatni funkcija koje čine to da je rad i održavanje sustava za grijanje izuzetno učinkovit, energetski povoljan i udoban za korisnika.

Osnovni element, odnosno srce sustava KAN-Therm Smart je moderna, bežična električna priključna LAN letva. Ona komunicira radio valovima (868 MHz, dvosmjerni  prijenos) s bežičnim, elegantnim termostatima sa LCD zaslonom, koji obavljaju ulogu senzora temperature u prostorijama, služe za prikaz i prijenos brojnih postavki i informacija za kontrolu u cijelom sustavu. Ove informacije se pomoću letve prenose na upravljačke elemente - suvremene, energetski štedljive izvršne elemente KAN-therm Smart koji su smješteni na ventilima razdjelnika kruga grijanja (ili hlađenja).  Priključna letva i izvršni elementi javljaju se u opciji napajanja 230 i 24V. Ovisno o primjenjenoj verziji letva može snabdjevati 4, 8 ili 12 termostata kontrolirajući pri tome odgovarajući broj  6, 12 ili 18 izvršnih elemenata. 

 Sistem KAN-therm Smart je višenamjenski sustav koji realizira,  osim kontrole i regulacije temperature u različitim grijanim zonama, također i prebacivanje  statusa grijanje/hlađenje, upravljanje izvorom topline i radom pumpe, kontrolom vlažnosti zraka u načinu hlađenje. Letva također omogućuje priključivanje graničnika temperature i vanjskog vremena. Vrše se također funkcije zaštite pumpe i ventila (pokretanje  nakon razdoblja dužeg stajanja), zaštite od mraza i prekomjerne kritične temperature.

Pokazatelj visoke razine tehnološkog unapređenja sustava je i sam način izvođenja instalacije i njene konfiguracija. Ovi poslovi mogu se obaviti na nekoliko načina:

  • Konfiguracija pomoću microSD kartice. Koristeći računala i intuitivni program
     KAN-Therm Manager vrši se pojedinačna postavka konfiguracije koja uz posredovanje prijenosne microSD memorije se prenose na traku opremljenu čitačom kartica.
  • Daljinska konfiguracija priključne letve povezane izravno na Internet ili na kućnu mrežu putem programskog softvera sučelja KAN-Therm Manager.
  • Izravna konfiguracija  s razine bežične kontrole termostata KAN-therm Smart (koristeći LCD zaslon).

U svakom slučaju, konfiguracija i rad sustava je povoljan za instalatere i korisnike, mnogi procesi se vrše automatski i postavljanje razine, bilo termostata bilo programa KAN-therm Manager odvija se intuitivno. Također, širenje sustava i brzo ažuriranje postavki trake ne stvara bilo kakve probleme.

Zahvaljujući radiotehnici, u slučaju većih sustava, koristeći dvije ili tri priključne letve Smart KAN-Therm, moguće je da se spregnu u jedan sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju.