KAN-therm: Tehnologija spajanja
Main image. Main image. Main image. Main image.


Tehnologija spajanja

 

KAN-therm Inox i Steel sustav baziraju se na tehnologiji pritisni-na sustava "ultraPRESS" i "M" profilu stezanja. To omogućuje:

  • 3-strani pritisak na O-prsten osiguravajući pravu deformaciju i prilijepljivanje na površinu cijevi,
  • puno zatvaranje O-prsten utora pritiskom ruba spojnice na površinu cijevi, čime se sprječava prodor prljavštine u ovaj spoj i jeste prirodna zaštita spoja, te učvršćuje vezu mehanički,
  • kontrola stanja brtvljenja, tj. oblika O-prsten utora do ruba spojnice. 

 

1. Rezati cijev rezačem pod pravim kutom u odnosu na os. Ostali alati poput ručnih i električnih pila za rezanje ugljičnog čelika su dopušteni, pod uvjetom da se rez radi pod pravim kutom da rubovi ne budu biti oštećeni. Prelamanje samo djelomično odsječene cijevi nije dopušteno. Nemojte koristiti plamenike i rezne ploče za rezanje. Pri određivanju duljine za rezanje, zapamtite dubinu na koju cijev mora ući u spojnicu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Korištenjem ručnih ili električnih alata (za veće promjere polu-okrugla turpija za čelik) isturpijati vanjski i unutarnji rub cijevi i ukloniti sve neravni, koje mogu oštetiti O-prsten tijekom montaže. Uklonite također sve podneske na i iz cijevi, koji mogu povećati rizik od točke korozije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Da bi se postigla prava snaga spoja cijev mora ući na određenu dubinu u spojnicu. Označite tu potrebnu dubinu na cijevi (ili spojnici s "golim" krajem) s flomasterom. Nakon pritiskanja oznaka na cijevi moraju biti vidljivi točno na rubu spojnice.

4. Prije montaže provjerite vizualno da li je O-prsten u svom sjedištu i  da li je njegovo stanje u redu. Pobrinite se također ne postoje strugotine ili druge strane tvari u cijevi i spojnici, koji mogu oštetiti brtvu, kada se cijev gurne unutra. Ako je tako, uklonite ih. Provjerite je li udaljenost između susjednih spojnica nije manja od dopuštene. 

5. Prije pritiskanja umetnite cijev aksijalno u spojnicu na označenu dubinu (lagano rotiranje za lako kretanje je dopušteno). Nemojte koristiti ulje, mast ili masnoće za jednostavno guranje cijevi (voda, ili sapun rješenje je dopušteno - preporuča se za tlačne probe s komprimiranim zrakom). U slučaju istovremenog montiranja nekoliko spojeva (umetanjem cijevi u spojnice), prije pritiska svake uzastopne veze, provjerite dubinu umetanja označenu na svakoj cijevi.

6. Prije nego što počnete s pritiskom provjerite tehničko stanje alata. Preporučuje se koristiti alate za stezanje i druge alate dostavljene od strane KAN-Therm sustava. Uvijek odaberite odgovarajuću veličinu čeljusti za prešanje prema spoju koji radite.

Krakovi alata moraju biti namješteni na spojnicu, tako da profil u njemu obuhvaća točno žlijeb, gdje O-prsten sjeda u spojnici (konveksni dio spojnice). Nakon pokretanja alata za stezanje proces pritiskanja se obavlja automatski i ne može se zaustaviti.

Ako je zbog bilo kojeg razloga pritiskanje prekinuto, spoj treba biti demontiran (izrezati) i pokrenut ponovo.

6.1. Za pritiskanje tri najveća promjera (64; 76,1; 88,9; 108) koristiti posebna četverostruka kliješta i stezne alate od Klauke ili Novopress. Izvadite kliješta iz kutije te ih otključajte povlačenjem posebne igle i otvorite ih.

6.2. Stavite otvorena kliješta na spojnicu. Ralje su s posebnim utorom u koji morate staviti prirubnicu. Pažnja: ploča s tiskanom stranom (vidi crtež) treba uvijek biti na strani cijevi.

6.3. S kliještima pravilno postavljenim na spojnicu, zaključajte ih ponovno guranjem sigurnosne igle koliko je to moguće, a sada su kliješta spremna za spajanje steznog alata.

6.4. Stezni alat treba biti spojen na čeljusti kao što je prikazano na crtežu. Apsolutno se pobrinuti za to su krakovi alata umetnuti do kraja u posebne rupe u čeljusti. Točke maksimalnog umetanja su označene na krakovima uređaja. Sa steznim alatom tako povezanim, može se pokrenuti proces stezanja spoja.

6.5. Nakon pokretanja steznog alata proces pritiskom se obavlja automatski i ne može se zaustaviti. Ako je zbog bilo kojeg razloga pritiskanje prekinuto, spoj treba biti demontiran (izrezati) i pokrenut ponovo. Kada je korak stezanja završio stezni alat se povlači automatski u svoj prvobitni položaj. Zatim, izvaditi krakove alata iz čeljusti. Za skidanje čeljusti sa spojnice, otključati opet izvlačenjem sigurnosne igle i otvorite. Držite čeljusti u pripadajućoj kutiji, sigurno zaključana.