Space

Članak

7 činjenica o podnom grejanju

7 činjenica o podnom grejanju

Podno grejanje više nije samo luksuz, već postaje svakodnevni standard za udoban i zdrav život. Predstavljamo ubedljive argumente zašto su sistemi podnog grejanja budućnost moderne gradnje. Saznajte činjenice i naučite kako ulaganje u podno grejanje može poboljšati vaš kvalitet života.

Ukratko:

 • Podno grejanje smanjuje cirkulaciju prašine u vazduhu, što je korisno za alergičare.
 • Površinski sistemi povećavaju udobnost doma, čime se povećava privlačnost i vrednost imovine na sekundarnom tržištu.
 • Podno grejanje i hlađenje obezbeđuje ravnomernu distribuciju temperature u prostoriji, povećavajući toplotni komfor i energetsku efikasnost sistema.
 • Površinsko grejanje se leti može prebaciti u režim hlađenja bez dodatnih troškova.
 • Podno grejanje je energetski efikasnije od tradicionalnih radijatora.
 • Površinski sistemi mogu da rade sa različitim vrstama podnih obloga, uključujući pločice, drvo i tepih.

Sigurno ste mnogo čitali o površinskim sistemima. Saznajte koje se zablude najčešće ponavljaju o podnom grejanju.

Na internetu možete pronaći sve vrste manje-više pouzdanih činjenica o podnom grejanju. Kao iskusan proizvođač sistema površinskog grejanja i hlađenja, mi znamo sve o ovoj temi. U nastavku vam predstavljamo najvažnija iskustva iz godina korišćenja naših proizvoda.

Činjenica br. 1: Podno grejanje je najbolje rešenje za alergičare

Površinski sistemi su prava blagodat za alergičare. Obezbeđuju udobne i zdrave uslove za život u domovima. Hajde da vidimo zašto je ovo rešenje tako korisno za one sa alergijama na prašinu, polen i grinje:

 • Smanjuje cirkulaciju prašine: smanjenjem konvekcijskih struja, podno grejanje značajno smanjuje cirkulaciju i taloženje prašine u prostoriji. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa konvencionalnim radijatorima, koji rezultiraju povećanom cirkulacijom prašine kroz neujednačenu distribuciju toplote - vazduh u blizini radijatora se zagreva, zatim kreće nagore, gde se hladi i tone, šireći prljavštinu, iznova i iznova.
 • Nema suvog vazduha: blagi prenos toplote sa poda sprečava da se vazduh u kući isuši. Takvo zagrevanje sprečava tegobe kao što su suv nos ili grlo. Podno grejanje pruža ugodno okruženje za disajne organe alergičara.
 • Čist i suv pod: sistem podnog grejanja održava pod suvim, što je posebno važno u proleće, jesen i zimu, odnosno veći deo godine. Ovo ne samo da doprinosi održavanju veće higijene u stanu, već i eliminiše potencijalne izvore alergena sprečavanjem stvaranja buđi i gljivica.
 • Estetske površine bez prašine: zahvaljujući površinskom grejanju, tradicionalni radijatori se mogu ukloniti. Radijatori i cevi koje je teško održavati čistima služe kao sabirno mesto za prašinu. Uklanjanje radijatora iz životne sredine ne samo da poboljšava estetiku prostorija, već ih pre svega čini bezbednim za alergičare.

Činjenica br. 2: Podno grejanje obezbeđuje ravnomernu distribuciju temperature u prostoriji

Ovo na prvi pogled može izgledati beznačajno, ali u praksi je ravnomerno zagrevanje prostorije ključno za udobnost stanara i troškove za grejanje tokom zime. Na to utiču:

 • Ravnomerna raspodela toplote: podno grejanje obezbeđuje optimalnu i zdravu raspodelu temperature u prostoriji. Najviša je na nivou poda, što je prirodno za ljudsko telo. Opažena toplota se smanjuje kako se udaljavate od poda. Ovo eliminiše hladne i vruće tačke koje se često javljaju prilikom korišćenja radijatora.
 • Veći osećaj udobnosti za stanare: korišćenjem podnog grejanja može se održati viši nivo toplotne udobnosti, čak i na nižoj sobnoj temperaturi. Uz podno grejanje, stanari se osećaju prijatno čak i na temperaturi od 17-18 °C. To je prednost i za zdravlje i za novčanik.
 • Energetska efikasnost: u poređenju sa radijatorima, površinsko grejanje omogućava postizanje željene temperature prostorije uz manju potrošnju energije. To je zbog ravnomerne distribucije toplote. To znači godišnju uštedu do nekoliko procenata.
 • Optimizacija sistema grejanja: sistem podnog grejanja se sastoji od cevi ravnomerno postavljenih po celoj površini poda, što omogućava maksimalno korišćenje proizvedene toplote. Cevi obložene estrihom su povezane na niskotemperaturni izvor toplote, kao što je kondenzacioni kotao. Ovo garantuje jeftino grejanje stambenih prostora.
 • Uticaj na dobrobit: ne može se prenaglasiti pozitivan efekat koji ravnomerna raspodela temperature u prostorijama ima na dobrobit stanara. Podno grejanje eliminiše neprijatan osećaj hladnoće često povezan sa upotrebom tradicionalnih radijatora, što direktno utiče na udobnost i zdravlje stanovnika.

Činjenica br. 3: 2 u 1 investicija - sistem površinskog grejanja se u letnjem periodu pretvara u podno hlađenje

Podno grejanje ne samo da pruža prijatnu toplotu zimi, već je i dokazana metoda za hlađenje unutrašnjih prostora tokom letnjih vrućina, i to čak lakše nego što mislite. Pre svega, to ne zahteva dodatne finansijske izdatke. Razmotrimo sada činjenice koje vas podstiču da izaberete takav multifunkcionalni uređaj.

Upotreba reverzibilnih toplotnih pumpi omogućava da se podni sistem efikasno koristi za grejanje zimi i hlađenje leti. Jednostavnom promenom podešavanja, voda cirkuliše u cevima na nižoj temperaturi od okoline. Ovo omogućava hlađenje kuće bez električnog klima uređaja.

Prijatan hladan osećaj leti bez nelagodnosti - to je ono što nudi podno grejanje

Suprotno popularnoj zabludi, površinski sistemi ispod poda su odlični za hlađenje. Njihova efikasnost može zapravo biti niža u poređenju sa drugim metodama kao što su jedinice za klimatizaciju. Međutim, isplativost ovog rešenja pokazuje se neuporedivo većom, kako u fazi ulaganja, tako i u fazi korišćenja. Dovoljno je uzeti u obzir da se sistem hlađenja može ugraditi u kuću istovremeno sa postavljanjem površinskog grejanja, bez dodatnih troškova tokom izgradnje.

Hlađenje bez deformisanja fasade

Osim toga, zidno i podno hlađenje je nevidljivo - nema potrebe za klima uređajem, koji izgledom i kapanjem kondenzovane vode unakazuje fasadu, a kvari i harmoniju enterijera. Da bi se postigla efikasnost klimatizacije, potrebno je ugraditi jedinice na svaki sprat, pa čak i u pojedinačne prostorije. Zašto bismo bacali novac na takve troškove, kada uz pomoć površinskog sistema možemo efikasno da zagrejemo kuću zimi i rashladimo je leti? Međutim, vredi imati na umu od čega zavisi efikasnost takvog rešenja – podseća Mariusz Choroszucha, direktor odeljenja za tehničku podršku KAN Grupe:

„Sistem hlađenja ugrađen u podnu konstrukciju ima najmanji mogući kapacitet, a plafonsko hlađenje je najefikasnije. Kod ove vrste ugradnje, mora se voditi računa o zaštiti od površinske kondenzacije. U tu svrhu preporučljivo je koristiti posebne senzore vlažnosti postavljene na pregradnu ploču za hlađenje. Ovo dobro funkcioniše u praksi i omogućava vam da smanjite sobnu temperaturu bez neprijatnih strujanja hladnog vazduha do kojih dolazi kada koristite električni klima uređaj.”

Činjenica br. 4: Podno grejanje je energetski efikasnije od radijatora

Podno grejanje više nije hir građevinara. Trenutno je ključni element u efikasnom upravljanju energijom modernih zgrada. Omogućava značajno smanjenje računa za grejanje.

Niska temperatura polaza sistema podnog grejanja smanjuje gubitak toplote. Zahvaljujući tome, manje električne energije je potrebno za rad toplotne pumpe i manje goriva za kotao. Koristeći betonski pod kao tampon, sistemi podnog grejanja imaju duže cikluse grejanja - oni otpuštaju toplotu duže vreme nakon gašenja, dok se limeni radijatori brzo hlade.

Niža temperatura grejanja bez žrtvovanja toplote

Tu vredi istaći da smanjenje temperature vazduha u prostoriji za samo 1-2 °C može rezultirati uštedom energije od 5-10%. Ovo se može postići površinskim grejanjem, ali ne i radijatorima. U slučaju radijatora, takva razlika u intenzitetu grejanja štetno utiče na udobnost stanovnika. Međutim, u slučaju podnog grejanja, to je praktično neprimetno.

Ukratko: podno grejanje obezbeđuje adekvatan toplotni komfor u stanu čak i sa ekonomičnijim podešavanjima snage. Kao rezultat, podno grejanje može rezultirati uštedama nakon samo dve godine rada, amortizacijom početnih troškova ulaganja. Sistem podnog grejanja će takođe pozitivno uticati na vaš novčanik na godišnjem nivou – to može značiti uštedu do 30% u pogledu troškova goriva, energije ili grejanja.

Površinsko grejanje takođe ima samoregulišuća svojstva. Povećanje sobne temperature dovodi do prirodnog smanjenja snage grejanja, što dodatno doprinosi smanjenju troškova.

Ekološki prihvatljivo i ekonomično grejanje sa površinskim sistemom

Pored toga, vredi istaći da se sistemi podnog grejanja mogu savršeno kombinovati sa ekološki prihvatljivim izvorima toplote. Kada ulažete u podno grejanje, trebalo bi da razmislite o korišćenju sledećeg:

 • kondenzacioni kotlovi;
 • toplotne pumpe;
 • solarni kolektori.

Omogućene su dodatne uštede tokom dugotrajnog korišćenja objekta. U svetlu gore navedenih činjenica, teško je ne priznati da je podno grejanje jedna od najekonomičnijih i ekološki najprihvatljivijih opcija grejanja za moderne domove.

Činjenica br. 5: Podno grejanje se može postaviti ispod mnogih vrsta podova, uključujući pločice, drvo i tepih

Svestranost podnog grejanja ne završava se funkcionalnošću; sistem je kompatibilan sa mnogim materijalima za podne obloge. Ova fleksibilnost mu omogućava da se neprimetno uklopi u bilo koju šemu dizajna enterijera.

U slučaju sistema površinskog grejanja, podne obloge nikako nisu ograničene na tradicionalne keramičke pločice. Današnji materijali za podlogu dozvoljavaju da se ovo rešenje koristi ispod drvenih dasaka, tepiha, pa čak i podova od laminata. Ključ uspeha je pravilan izbor proizvoda i tehnologije u skladu sa izjavama proizvođača. Ovo garantuje optimalan toplotni efekat površine bez rizika od oštećenja poda.

Koje drvo je pogodno za podno grejanje?

Naravno, keramičke pločice su i dalje popularan izbor, zahvaljujući odličnim svojstvima provodljivosti toplote i sposobnosti skladištenja toplote. Pored toga, drvo, poznato po svojim prirodnim izolacionim svojstvima, takođe dobro funkcioniše sa sistemima podnog grejanja. Ovo se odnosi samo na vrste drveta koje se smatraju otpornim na temperaturne promene, tj.

 • merbau,
 • doussie,
 • iroko,
 • kaučukovo drvo,
 • tikovina,
 • wenge,
 • sucupira,
 • hrast,
 • beli bagrem,

Čak i tepisi, koji se često smatraju nekompatibilnim sa podnim grejanjem, mogu se uspešno koristiti sa takvim sistemom. Samo trebate da pronađete proizvod koji ima nisku toplotnu otpornost.

Činjenica br. 6: Ugradnja podnog grejanja može povećati vrednost nepokretnosti

Ne može se poreći da je površinsko grejanje i hlađenje tehnologija budućnosti, koja je već dostupna. Sve veća energetska efikasnost zgrada eliminiše potrebu za radijatorima, a oni se sve više smatraju zastarelim rešenjem.

Zbog toga će dom sa visokokvalitetnim vodovodnim i grejnim sistemima koji zadovoljavaju buduće potrebe svojih stanara biti atraktivan na tržištu sekundarnih nepokretnosti. U očima kupaca površinski sistemi predstavljaju vrednost koja se ne može zanemariti prilikom donošenja odluke o kupovini. Ulaganje u podno grejanje takođe jača poziciju prodavca u pregovorima o ceni.

Kuću sa podnim grejanjem je lakše prodati

Vredi napomenuti da banke radije daju kredite za kupovinu modernih kuća koje ispunjavaju visoke standarde upravljanja energijom. Neki zajmodavci već nerado finansiraju kotlarnice na čvrsto gorivo sa zastarelim kotlovima i oduzimaju vrednost takvih rešenja od procenjene vrednosti imovine. Iako se čini da ovo predstavlja problem samo za zajmoprimca, u stvari može biti neprijatno iznenađenje za obe strane u ugovoru kod notara. Ako na prodaju ponudite kuću sa modernim grejanjem, štitite sebe i potencijalnog kupca od neprijatnih iznenađenja banke. A ovo može biti odlučujući faktor u uspešnoj prodaji imovine.

Činjenica br. 7: Podno grejanje omogućava estetskiji i praktičniji dizajn enterijera

Površinski sistemi ne samo da kombinuju visoku energetsku efikasnost i toplotnu udobnost – oni takođe otvaraju nove mogućnosti dizajna enterijera. Uklanjanje tradicionalnih radijatora i vidljivih elemenata sistema pruža potpunu slobodu u dizajnu prostora. Ovo će ceniti svi esteti i ljubitelji minimalističkih, uređenih enterijera.

Podno grejanje je u skladu sa svakim stilom uređenja enterijera, od klasičnog do modernog. Ovo je posebno važno kada se radi o modernim trendovima dizajna, gde je svaki detalj važan.

Primena površinskog grejanja i hlađenja podrazumeva projektovanje prostora bez ograničenja – omogućava slobodno postavljanje nameštaja i ukrasa, bez brige o blokiranju izvora toplote. I bez potrebe da pravite kompromise u pogledu usklađivanja estetike i tehničkih potreba. Zahvaljujući tome, unutrašnji prostori mogu postati prostraniji, svetliji i otvoreniji. To znači veći kvalitet života stanara i potpuno zadovoljstvo svojim domom.

Stoga je činjenica da površinsko grejanje omogućava potpunu realizaciju ideja za dizajn enterijera bez upotrebe kompromisnih rešenja.

Najpopularniji članci na stranici

Postavke Kolačića

Mi koristimo kolačiće kako bismo pružali različite usluge, stalno ih poboljšavali, prikazivali oglase u skladu s vašim interesovanjima na našoj internet stranici i omogućavali funkcije društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za ispravno funkcionisanje naše internet stranice i za omogućavanje njenih funkcija. Na vaš zahtev koristimo i analitičke kolačiće kako bismo unapredili našu internet stranicu, kao i marketinške kolačiće za prikazivanje oglasa i sadržaja na našoj internet stranici. Saznajte više o kolačićima i njihovoj upotrebi.
Klikom na "Prihvati sve" dajete saglasnost za upotrebu svih kolačića. Klikom na "Prilagodi postavke kolačića" možete izabrati koje kolačiće prihvatate. U svakom trenutku možete promeniti postavke kolačića ili povući saglasnost.

Postavke Kolačića

Ovaj alat omogućava izbor i deaktivaciju različitih oznaka/praćenja/alatki za analizu korišćenih na ovoj internet stranici.