KAN-therm: Postanite šampion podnog grejanja KAN-therm
Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image.

 

Postanite šampion podnog grejanja KAN-therm

Podno grejanje, na šta treba obratiti pažnju i koje su najčešće pravljene izvršne greške 

KAN je poznat evropski proizvođač KAN-therm Sistema - najsavremeniji sistem za unutrašnju instalaciju vode, centralno grejanje, podno grejanje i tehnološke instalacije.

Naša trenutna vodeća pozicija je bazirana na osnovu četiri snažna stuba: beskompromisan kvalitet, inovativna rešenja, dugogodišnje iskustvo i profesionalnost u svim fazama.

Podno grejanje je trenutno jedan od najčešće biranih od strane investitora sistem kućnog grejanja. Toplotna udobnost, visoka energetska efikasnost zahvaljujući mogućnosti korištenja ekoloških izvora toplote sa niskim parametrima, kao što su toplotne pumpe, kondenzacioni kotlovi, solarne instalacije itd., visoki faktor higijene i estetike su jedna od glavnih prednosti takvog rešenja.  

Uprkos veoma popularnom mišljenju da je instalacija sistema podnog grejanja jednostavna i laka za instalaciju, treba zapamtiti neke osnovne principe i prakse u vezi s njenim odabiranjem i izvršenjem.

Koje su najčešće greške prilikom izbora i ugradnje podnog grejanja?

 

Nedostatak izolacije za sprečavanje vlage

Veoma bitna greška prilikom polaganja sistema podnog grejanja je nedostatak izolacije za sprečavanje vlage ispod cele površine grejne ploče. Nedostatak ove izolacije može dovesti do stvaranja vlage iz zemlje kroz ploču i deformisati sloj betona koji se postavlja na tlo i na kraju uništava ploču (bez oslonca ploče).

 

Nepravilan pod na tlu ili plafon

Betonska ploča ili plafon na kojem se postavljaju izolacione ploče za podno grejanje treba da budu ravne. Ovo će omogućiti toplotnoj izolaciji da se blago drži podloge i, kao rezultat toga, obezbediće čvrstu podršku za ciljanu ploču. Svaka nejednakost plafona ili poda na tlu može dovesti do njegovog kasnijeg preteranog pucanja.

 

Nedostatak ili loše napravljena dilatacija ploče od konstrukcije zgrade

Sledeći korak, odmah nakon pripreme podloge za podupiranje, je distribucija zidne trake i toplotne izolacije na celoj površini namenjenoj za podno grejanje. Zidna traka je tako dizajnirana da odvoji ciljnu ploču sa svih vertikalnih pregradnih zidova, spoljašnjih i unutrašnjih. Ovo će omogućiti slobodan i siguran rad grejne ploče kroz kompenzaciju pojavom tremičkog proširenja.  Zidna traka mora biti bezuslovno postavljena oko perimetar grejne ploče i ne sme se istegnuti na uglovima, jer može pucati tokom nanošenja obloge. Nedostatak dilatacije zida predstavlja potencijalni rizik od pucanja grejne ploče na mestu njenog kontakta sa vertikalnom pregradom. Još jedna posledica biće oštećenje podloge, npr. keramičkih pločica. 

 

 

Podela i dilatacija grejnih ploča

Veoma često je zaboravljena takođe dilatacija panela na vratima između dve odvojene prostorije. Rezultat je velika, ne-dilatirana grejna ploča. Još jedan problem je prava određena visina dilatacije. Pravilno izvedena dilatacija počinje toplotnom izolacijom grejne ploče i proteže se preko debljine oblogom zajedno sa podlogom. Ukratko, dilatacija mora u potpunosti odvojiti dva susedna panela zajedno sa završnom oblogom.

Odvojene grejne ploče prolaze kroz pojavu termičkog proširenja, koja će se pojaviti pojedinačno za svaki panel. Prolaz cevi između ovih ploča, čvrsto napravljen, može dovesti do "rezanja" tranzitnih cevi zbog individualnih termičkih kretanja dve različite ploče. Ovaj fenomen se može eliminisati upotrebom posebne dilatacije za tranzitne cevi. Navedeno je osnovano na vođenju cevi, na mestu gde se odvija dilatacija ploča, sa posebnim zaštitnim plaštima dužine oko 50 cm.

 

Izbor podnih grejnih tela

Sve češće podno grejanje je jedini osnovni sistem grejanja u zgradi i mora pokriti potrebu za toplotom u 100%. Loša i česta pojava u pristupu instalaciji podnog grejanja je jednostavno nedostatak dobrog dizajna i optimalnog izbora razmaka cevi. Nepravilni obračun efikasnosti podnog greanja u odnosu na stvarnu potražnju za toplotnom energijom kao rezultat daće neprekidno nedogrejanje prostora i toplotnim nelagodu. U takvim situacijama izvođači primenjuju povećanje temperature podnog grejanja, što dovodi do pregrejavanja poda. Takva situacija loše utiče na korisne karakteristike instalacije i dobrobit korisnika. Takođe se dešava da se nekoliko izvršnih grešaka preklapa u jednoj instalaciji i nemoguće ih eliminisati povećavajući temperaturu dovoda sistema ili prilagođavajući tok na distributeru. Uvek treba pamtiti da se pogrešno ugrađen podni grejač ne može popraviti bez neophodne zamene poda.

 

 

Planiranje rasporeda i dužine grejača

Da bi uredno postavili sistem petlja za grejanje, potrebno je konsultovati investitora u vezi sa planiranim nameštajem ili stalnim ugradnjama u prostorijama. Zahvaljujući ovom ćemo izbeći situaciju pokrivanja grijanja i ograničavanja snage instalacije za grejanje. U slučaju podnog grejanja u prostorijama tipa kupatila, treba je izbeći da se grejanje vrši pod tuš kabinama ili kadom - takva instalacija će izložiti prostor prisustvu neprijatnih mirisa koji dolaze iz kanalizacionog sistema. Međutim, najozbiljnija greška u primjeni podnog grijanja je implementacija predugačkih petlja za grejanje. Previše duga kola uzrokuju veoma velikim gubitkom pritiska koji se teško može uravnotežiti pomoću cirkulacione pumpe.

 

Pričvršćivanje cevi uz toplotnu izolaciju

Veoma često, iz želje da se uštedi na komponentama instalacije podnog grejanja, koriste se neprofesionalni samostalno urađeni sistemi za "pričvršćivanje" cevi za toplotnu izolaciju. Česti efekat ovog pristupa slučaju je nedostatak tačnog, pouzdanog pričvršćivanja cevi za toplotnu izolaciju i njegovog "podizanja" prilikom nanošenja estriha. Rezultat je neujednačena debljina estriha preko cevi za grejanje, što može dovesti do prevelikog lokalnog pucanja grejne ploče i obloge, npr. keramičkih pločica.

 

Izbor distributera

Još jedna sasvim uobičajena greška prilikom odabira i završetka instalacije podnog grejanja je pogrešan izbor distributera. Za pravilno i ravnomerno funkcionisanje sistema podnog grejanja, tzv. hidraulička regulacija svih grejača. To možemo učiniti zahvaljujući specijalnim merilima protoka ili regulacionim ventilom, u koje su opremljeni distributeri za podno grejanje. Drugo pitanje je kako bi se moglo kontrolisati podno grejanje po principu temperature merene u sobi.  Takva mogućnost postoji u slučaju distributera koji, pored pomenutih merača protoka ili upravljačkih ventila, dodatno imaju posebne umetke za ugradnju aktuatora za automatizaciju. Izbor distributera koji će biti napravljen bez od ovih elemenata sprečavaće pravilno funkcionisanje celog sistema podnog grejanja.

 

 

 

Izlivanje estriha

Veoma važno pitanje prilikom izlivanja podova je povećana opreznost prilikom upotrebe alata koji na bilo koji način može oštetiti postavljene cevi. Zato je bezuslovno preporučljivo da cevi budu napunjene vodom pod pritiskom prilikom nanošenja obloge. Ovo će omogućiti brzu identifikaciju mesta oštećenja cevi, još uvek u fazi sipanja betona. Da bismo dobili trajnu betonsku košuljicu, apsolutno moramo pratiti preporuke koliko je njena minimalna debljina i da je posmatramo prilikom polaganja. Da bi se smanjila potrošnja vode za mešanje i dobio beton koji je pogodan za polaganje, preporučuje se dodavanje takozvanih plastifikatora. Nedostatak dodatka plastifikatora za beton je očigledna izvršna greška i uzrokuje značajno povećanje poroznosti košuljice, a to zauzvrat dovodi do značajnog smanjenja kapaciteta toplotne provodljivosti poda i njegovih mehaničkih svojstava. Tek nakon što izlijete estrih, ne biste trebali seći zidne trake niti dilatacije.  Trebali bi oni proticati iznad estriha dok se ne postavi pod, tako da se da nagoveštaj gde je nužno postaviti dilataciju, na primer za keramičke pločice.

Briga o estrihu

Vreme postavljanja estriha je od 21 do 28 dana. Tek posle ovog vremena možete nastaviti sa procesom polaganog  grejanja estriha. Bezuslovno je neophodno izbeći pokretanje sistema podnog grejanja neposredno nakon nanošenja estriha, npr. radi zaštite napunjene instalacije od zamrzavanja. Grejanje sveže košuljice dovešće do prekomernog, prevremenog isparavanja vode neophodne za postupak vezivanja betona. Kao rezultat, izdržljivost poda će biti mnogo niža.

 

MSc Eng Mariusz Choroszucha, Head of KAN-therm Technical Guidance Department

 

Kliknite ovde i prijavite se za naš bilten i budite prvi koji će u budućnosti dobiti takve zanimljive materijale!

 

 Pročitajte više u našoj bazi znanja: Knowledge Base