KAN-therm: Instalacije…ne vredi štedeti na njima!


 

Instalacije…ne vredi štedeti na njima!

Kada započnemo gradnju sopstvene kuće, mi ljudi uglavnom ignorišemo kvalitet ugrađenih sistema u zidovima i podovima. Veći naglasak stavljamo na vidljive i taktilne stvari – a to su konačni, gotovi elementi. Pogrešno pretpostavljamo da su manje vidljivi elementi nevažni i da ćemo sa tim uštedeti novac.

Istovremeno, praksa pokazuje da nas ovaj pristup vremenom može mnogo koštati.

 

Iskušenje vezano za štednju obično se odnosi na vodovodne i grejne sisteme. Zbog ograničenih finansijskih okvira moramo konstantno da donosimo kompromise da bismo smanjili troškove pojedinih rešenja. Međutim, to ne znači da treba izabrati jeftine instalacije. Zapravo, savremena sanitarna oprema i sistemi za grejanje obezbeđuju cirkulacioni sistem naše kuće ili stana. I zaista su od velike značajnosti.

Slično živim bićima, nevidljiva mreža cevi koje daju život ostaju skrivene u "telu" zgrade,  opskrbljujući ih toplinom i vodom koja im je potrebna za održavanje života.

- Vodovodne i grejne cevi su veoma često deo građevinskih radova, posebno u slučaju distributivnih sistema, pošto su ugrađeni u podove ili zidove - objašnjava Marcin Kurylonek, stručnjak KAN-therma.

- Oni su korisnicima nevidljivi, tako da korisnici uglavnom nisu ni svesni da pulsirajuća voda teče u cevima pod njihovim nogama. U slučaju kvara sistema, nije ih tako lako zameniti kao jednu sijalicu, uništen umivaonik ili grejač. Imajući to u vidu, vredi razmotriti dugoročne posledice naših odluka prilikom određivanja budžeta – dodaje.

Troškovi odgovarajućih sistema koštaju maksimalno 2% od ukupne investicije što znači da to nije trošak koji bi se dodatno trebao smanjiti. Zbog relativno niskih troškova instalacija (u poređenju sa drugim građevinskim i obložnim elementima) vredi smanjiti druge troškove. Koristeći jeftinije sirovine ne možemo uštedeti značajan iznos, ali možemo rizikovati i izgubiti mnogo. Ako jedna od komponenti jeftinijeg sistema propadne, troškovi obnove zbog oštećenja vodom (namakanje, popravak sistema, renoviranje podova i zidova, itd.) mogu da dosegnu iznos čak do 70% ukupne investicije. Pored toga, stvara nam mnogo neugodnosti i frustracije. Iz ove perspektive lako je zaključiti da bi nakon nekoliko godina bilo mnogo lakše zameniti nameštaj ili kućne ukrase, nego obnoviti skrivene ili ugrađene instalacije. Ali ne zaboravite - ova dugoročna odluka će zaista imati dugoročne posledice.

Ako su vaši resursi ograničeni, trebali biste prvo uložiti novac u visokokvalitetne osnovne elemente (kao što su temelj, interni sistemi, krovni sistemi), koji su vrlo skupi i koje je teško, ili čak nemoguće zameniti nakon završetka građevinskih radova, a zatim možete nastaviti dalje prema unutrašnjosti kuće.

 

Prema jednom istraživanju, svaki euro koji se izdaje na niskokvalitetne instalacije u budućnosti će izazvati dodatni trošak od 20 eura (popravke i visoki troškovi održavanja). Stoga vredi najpre izabrati pouzdana rešenja koja su već dokazana.

Postoje sistemi za instalaciju cevovoda koji su izvesno vreme dostupni na tržištu, a zatim nestaju bez ikakvog traga - što stvara neprijatno iznenađenje za stanovnike novograđenih kuća. Nesigurni uslovi garancije, neprovereni dugoročni kvalitet i dostupnost - to su sve nagoveštaji problema kojima se nepažljivi korisnici mogu suočiti pri izabiranju neproverenih cevi ili električnih priključaka - upozorava Marcin Kurylonek, stručnjak KAN-therma.

Popravak cevovoda koji curi je ne samo skup, već može prouzrokovati i mnoge druge neugodnosti i frustracije, naime pronalaženje greške može poremetiti harmoniju vašeg doma.