KAN-therm: Instalacije…ne vredi štedeti na njima!
Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image.

 

Instalacije…ne vredi štedeti na njima!

Kada započnemo gradnju sopstvene kuće, mi ljudi uglavnom ignorišemo kvalitet ugrađenih sistema u zidovima i podovima. Veći naglasak stavljamo na vidljive i taktilne stvari – a to su konačni, gotovi elementi. Pogrešno pretpostavljamo da su manje vidljivi elementi nevažni i da ćemo sa tim uštedeti novac.

Istovremeno, praksa pokazuje da nas ovaj pristup vremenom može mnogo koštati.

 

Iskušenje vezano za štednju obično se odnosi na vodovodne i grejne sisteme. Zbog ograničenih finansijskih okvira moramo konstantno da donosimo kompromise da bismo smanjili troškove pojedinih rešenja. Međutim, to ne znači da treba izabrati jeftine instalacije. Zapravo, savremena sanitarna oprema i sistemi za grejanje obezbeđuju cirkulacioni sistem naše kuće ili stana. I zaista su od velike značajnosti.

Slično živim bićima, nevidljiva mreža cevi koje daju život ostaju skrivene u "telu" zgrade,  opskrbljujući ih toplinom i vodom koja im je potrebna za održavanje života.

- Vodovodne i grejne cevi su veoma često deo građevinskih radova, posebno u slučaju distributivnih sistema, pošto su ugrađeni u podove ili zidove - objašnjava Marcin Kurylonek, stručnjak KAN-therma.

- Oni su korisnicima nevidljivi, tako da korisnici uglavnom nisu ni svesni da pulsirajuća voda teče u cevima pod njihovim nogama. U slučaju kvara sistema, nije ih tako lako zameniti kao jednu sijalicu, uništen umivaonik ili grejač. Imajući to u vidu, vredi razmotriti dugoročne posledice naših odluka prilikom određivanja budžeta – dodaje.

Troškovi odgovarajućih sistema koštaju maksimalno 2% od ukupne investicije što znači da to nije trošak koji bi se dodatno trebao smanjiti. Zbog relativno niskih troškova instalacija (u poređenju sa drugim građevinskim i obložnim elementima) vredi smanjiti druge troškove. Koristeći jeftinije sirovine ne možemo uštedeti značajan iznos, ali možemo rizikovati i izgubiti mnogo. Ako jedna od komponenti jeftinijeg sistema propadne, troškovi obnove zbog oštećenja vodom (namakanje, popravak sistema, renoviranje podova i zidova, itd.) mogu da dosegnu iznos čak do 70% ukupne investicije. Pored toga, stvara nam mnogo neugodnosti i frustracije. Iz ove perspektive lako je zaključiti da bi nakon nekoliko godina bilo mnogo lakše zameniti nameštaj ili kućne ukrase, nego obnoviti skrivene ili ugrađene instalacije. Ali ne zaboravite - ova dugoročna odluka će zaista imati dugoročne posledice.

Ako su vaši resursi ograničeni, trebali biste prvo uložiti novac u visokokvalitetne osnovne elemente (kao što su temelj, interni sistemi, krovni sistemi), koji su vrlo skupi i koje je teško, ili čak nemoguće zameniti nakon završetka građevinskih radova, a zatim možete nastaviti dalje prema unutrašnjosti kuće.

 

Prema jednom istraživanju, svaki euro koji se izdaje na niskokvalitetne instalacije u budućnosti će izazvati dodatni trošak od 20 eura (popravke i visoki troškovi održavanja). Stoga vredi najpre izabrati pouzdana rešenja koja su već dokazana.

Postoje sistemi za instalaciju cevovoda koji su izvesno vreme dostupni na tržištu, a zatim nestaju bez ikakvog traga - što stvara neprijatno iznenađenje za stanovnike novograđenih kuća. Nesigurni uslovi garancije, neprovereni dugoročni kvalitet i dostupnost - to su sve nagoveštaji problema kojima se nepažljivi korisnici mogu suočiti pri izabiranju neproverenih cevi ili električnih priključaka - upozorava Marcin Kurylonek, stručnjak KAN-therma.

Popravak cevovoda koji curi je ne samo skup, već može prouzrokovati i mnoge druge neugodnosti i frustracije, naime pronalaženje greške može poremetiti harmoniju vašeg doma.